[showmodule id="15507007"]
ActiesCashbackCoachingGardenExperienceHovenier NederlandHovenierszakenNieuwsOffline tools voor hoveniersOnline tools voor hoveniersOver TuinKeurReferentiesSoftwareTuinKeur ondersteuntTuinKeur verbindt
Op GardenExperience 2018 hadden we ’s middags een workshop van Tim van Santen. Tim is een senior jurist bij DAS. Hij kwam ons uitleggen wat belangrijk is in de communicatie met de consument. Hoe ga ik om met klachten van de consument en nog beter hoe zijn deze te voorkomen. Een lastig onderwerp, zeker door de juridische inhoud, maar zeker goed om van enkele basis regels op de hoogte te zijn.

Aannemen van werk

De aannemer, hovenier, heeft een waarschuwingsplicht. Voorziet de hovenier door onjuistheden in de opdracht problemen (voor zover hij deze ziet of vanuit zijn vakkennis zou kunnen weten), dan moet er vooraf worden gewaarschuwd. Denk aan het leggen van bestrating op een ondergrond waar een veenlaag aanwezig is. De bestrating zal blijven zakken en kan alleen opgelost worden door te heien. Dit is een dure oplossing maar breng de klant op de hoogte. Vermeld in de offerte de mogelijkheden en laat de keus aan de klant. Er zijn voldoende voorbeelden te noemen. Het is niet altijd zwart-wit maar soms grijs. Ook in het voorbeeld zijn extremen te bedenken, wat dacht je van de afgelopen zomer. Heel erg droog, inklinken veengebieden. Soms is het gewoon overmacht!

Prijs

  • Is er geen prijs afgesproken? Dan is een redelijke prijs verschuldigd, marktconform.
  • Is er een richtprijs afgesproken? De prijs mag dan maximaal 10% hoger uitvallen. Dit moet je wel kenbaar maken en vastleggen.
  • Is er een vaste prijs afgesproken? Dan is dit ook echt een vaste prijs.

Algemene voorwaarden

  • De consument moet zonder veel moeite kennis kunnen nemen van de algemene voorwaarden.
  • De beste manier is om voorwaarden persoonlijk te overhandigen. Bij de offerte of op achterkant drukken van offerte papier.
  • Mailen kan en mag ook maar er kan discussie ontstaan dat deze niet ontvangen en/of gelezen zijn.
  • Is de inhoud van de voorwaarden onredelijk? Dan kunnen deze nietig worden verklaard.

In de praktijk

Maak altijd gebruik van algemene voorwaarden. Hierin kan de consument de basisafspraken lezen die van toepassing zijn op jouw bedrijf. Zorg voor een offerte waarin duidelijk staat omschreven wat er gaat gebeuren in de tuin. Net als wat eventueel aandachtspunten zijn van voor- en nadelen van gebruikte materialen. Ook zijn de uit te voeren werkzaamheden soms op diverse manieren te realiseren. Dit kan een prijsverhaal zijn. Leg uit waarom de goedkopere of duurdere oplossing beter is en laat de klant kiezen. Omschrijf dit in de offerte zodat de klant op de hoogte is van verschil en zelf een bewuste keuze kan maken. Bij discussie later is dit heel belangrijk om aan te kunnen tonen dat er gewaarschuwd is voor de gemaakte keus.