Het is je vast wel eens overkomen. Je wordt gebeld door een bedrijf die jou een domeinnaam aanbiedt, welke vergelijkbaar is met jouw eigen domeinnaam. Jij zou zogenaamd het eerste registratierecht hebben op deze naam. Trap hier niet in! Momenteel wordt er weer een belronde gedaan in onze branche.
Het is een ’truc’ die al lang wordt toegepast. We ontvangen met vlagen veel vragen omtrent dit onderwerp. Daarom hebben we besloten om dit nog maar eens onder de aandacht te brengen. Je wordt veelal telefonisch overvallen met de vraag of je een extra domeinnaam wilt vastleggen. Vaak worden er exorbitant hoge bedragen gevraagd voor de domeinnamen. We kennen voorbeelden waarbij er tot tien keer de prijs wordt gevraagd van de normale prijs. Daarnaast zien we vaak extreem lange looptijden/overeenkomsten, soms wel tot vijf jaar of zelfs langer.
Het is niet logisch dat iemand je zou bellen om te waarschuwen dat er een andere partij is die je naam zou gaan claimen. Daarnaast zien we vaak dat de betreffende naam gewoon nog voor een ieder vrij te claimen is.
Hoe herken je nou de oplichting? Waar kan je opletten bij domeinnaamfraude?
Helaas komt oplichting met domeinnamen al jaren voor. Hoe kan je dit nou voorkomen? Veel van mijn klanten bellen me hier gelukkig standaard over op. Of soms nog beter, ze vragen de fraudeur om mij te bellen. Dit gaat vaak in de trend van: “bel Theo maar, die regelt dat voor ons”. Grote voordeel hiervan is dat de hovenier gewoon lekker door kan werken. Hoeft zich niet af te vragen of hij de juiste beslissing heeft genomen en kan zijn focus bij zijn werk houden. Verder een aantal praktische tips:
Heb je hier vragen over? Ik hoor het graag.
Theo Clevering
Marketing specialist TuinKeur
theo@tuinkeur.nl
In dit artikel spreek ik over oplichting. Je kan jezelf afvragen of er sprake is over oplichting, omdat er een overeenkomst wordt aangegaan tegen een bepaalde prijs. Handel doen door middel van misleidende informatie, hard inspelen op het gevoel van de mens en misbruik maken van een stukje onkunde vind ik een manier van oplichting.
SIDN heeft in 2015 ook mee gewerkt aan een utizending van Avrotros over domeinnaamoplichting. Lees hier meer over op de site van SIDN.